Month: September 2022

Berpaling ke Mana

Semua orang di sekolah menengah mengagumi keperibadian Jack yang mudah mesra dan kemahirannya dalam sukan. Jack berasa paling gembira pada waktu dia terlonjak ke udara di atas sebuah tanjakan apabila bermain papan luncur.

Mangkuk Biji Kopi

Saya bukanlah peminat kopi, tetapi dengan sekali sahaja menghidu biji kopi, saya boleh merasakan ketenangan dan kesayuan pada masa yang sama. Apabila anak perempuan remaja kami Melissa menghiasi bilik tidurnya sendiri, dia telah memenuhi sebuah mangkuk dengan biji-biji kopi untuk mengharumkan biliknya dengan aroma yang mesra dan menyenangkan.

Menjadi Warganegara Kristian yang Bertanggungjawab

Menjadi Warganegara Kristian yang Bertanggungjawab

 

Teks Alkitab: 1 Timotius 2:1-4 “Pertama-tama aku menasihatkan: Naikkanlah permohonan, doa syafaat dan ucapan syukur untuk semua orang, untuk raja-raja dan untuk semua pembesar, agar kita dapat hidup tenang dan tenteram dalam segala kesalehan dan kehormatan. Itulah yang baik dan yang berkenan kepada Allah, Juruselamat kita, yang menghendaki supaya semua orang diselamatkan dan memperoleh pengetahuan akan…

Tercurah Dari Hati

Sebuah misi penyelamat yang digelar sebagai “Operasi Bahtera Nuh” mungkin kedengaran menyeronokkan bagi pencinta haiwan, tetapi operasi itu umpama mimpi ngeri bagi Persatuan Nassau untuk Pencegahan Kezaliman terhadap Haiwan. Selepas menerima beberapa aduan tentang bunyi bising dan bau busuk yang datang dari sebuah rumah, beberapa pekerja memasuki rumah yang berada di Long Island tersebut dan menemui (kemudiannya menyelamatkan) lebih daripada 400 ekor haiwan yang berada dalam keadaan yang buruk.

Pertolongan Tuhan untuk Masa Depan Kita

Menurut ahli psikologi Meg Jay, minda kita cenderung untuk berfikir tentang versi diri sendiri pada masa hadapan seperti mana kita berfikir tentang orang-orang yang kita tidak kenal. Mengapa? Kemungkinannya, ini disebabkan oleh sesuatu yang dipanggil “jurang empati.” Sering kali agak susah untuk bersimpati dan mengambil berat tentang orang yang kita tidak kenal secara peribadi—bahkan versi diri kita pada masa hadapan. Oleh yang demikian, dalam kerjayanya, Jay cuba menolong orang-orang muda membayangkan masa hadapan mereka dan mengambil langkah untuk mengambil berat tentang mereka. Hal ini termasuklah mengusahakan pelan yang dapat dilaksanakan oleh mereka dengan menjangka siapa yang mereka ingin jadi pada suatu hari nanti. Cara ini membuka jalan bagi mereka untuk mengejar impian mereka dan sentiasa maju.