Sebagai seorang kanak-kanak Amerika yang dilahirkan pada tahun 1950-an dan 60-an, saya dibesarkan pada era beskol, yang digelar sebagai “hiburan utama Amerika”. Saya tidak sabar untuk pergi ke taman dan bermain besbol, dan salah satu kegembiraan terbesar saya ialah ketika saya menerima jersi besbol yang tertera nama pasukan kami—GIANTS! Walaupun angka 9 di bahagian belakang membezakan saya daripada ahli yang lain, pakaian seragam yang sama menunjukkan kami berada dalam satu pasukan.
Dalam Matius 5:3-10, yang dikenali sebagai Ucapan Bahagia, Yesus mengenal pasti setiap orang yang masuk ke dalam kerajaan syurga sebagai orang yang “memakai jersi” yang serupa dengan Kristus. Kerajaan syurga terdiri daripada orang yang menunjukkan sikap dan watak raja mereka. Menurut Yesus, orang yang “diberkati” tidak dicirikan oleh penampilan luaran, kesihatan, atau harta benda. Sebaliknya, yang penting ialah dalaman atau hati seseorang. “Diberkatilah mereka yang miskin kerohanian” (ayat 3)—orang yang rendah hati—orang yang memerlukan dan menyedari keperluan mereka secara rohani. “Diberkatilah mereka yang lapar dan dahaga akan perbenaran” (ayat 6)—hasrat terdalam mereka yang ingin menyenangkan dan memuliakan Tuhan. “Diberkatilah mereka yang mendamaikan manusia” (ayat 9)—mereka yang menyertai Yesus dalam mengejar keharmonian.
Dengan pertolongan Roh Kudus, kita boleh mengenakan pakaian yang serupa dengan Kristus, yang menandakan kita sebagai orang yang percaya kepada Yesus dan anggota pasukan-Nya. Oleh itu, kita sangat diberkati!