Pedoman Harian

Menghitung Waktu

“Orang Barat mempunyai jam tangan. Orang Afrika mempunyai masa.” Begitu kata Os Guinness, yang memetik satu peribahasa Afrika dalam bukunya Impossible People. Ini menyebabkan saya memikirkan waktu-waktu yang saya pernah menjawab sesuatu permintaan dengan, “Saya tiada masa.” Saya memikirkan bahawa kehidupan yang sering tertekan oleh urusan yang mendesak dan bagaimana jadual waktu dan tarikh akhir telah mengawal hidup saya.

Setiap Saat itu Penting

Sewaktu saya bertemu dengan Ada, dia telah pun hidup lebih lama daripada semua kawan dan ahli keluarganya dan tinggal di rumah penjagaan orang tua. “Ini adalah perkara yang paling sukar ketika menjadi tua,” dia memberitahu saya, “melihat semua orang meninggalkan anda.” Pada suatu hari, saya bertanya kepada Ada apa yang diminatinya dan bagaimana dia menghabiskan masanya. Dia menjawab saya dengan ayat Alkitab daripada rasul Paulus (Filipi 1:21): Kerana bagiku, hidup ialah Kristus, dan mati ialah keuntungan.” Kemudian dia berkata, “Ketika saya masih hidup, saya mempunyai kerja yang perlu dilakukan. Pada hari-hari ketika badan saya berada dalam keadaan yang baik, saya akan berkongsi dengan orang lain tentang Yesus; pada hari-hari yang sukar, saya masih dapat berdoa.”

Penghakiman yang Tidak Adil

Saya selalu terlalu cepat untuk menghakimi sesiapa yang berjalan di jalan raya sambil merenung pada telefon. Tidak sedarkah bahawa akan ada kereta yang akan melanggar mereka? Saya berkata kepada diri sendiri. Tidakkah mereka mempedulikan keselamatan mereka? Tetapi pada suatu hari, semasa melintas jalan, saya begitu asyik pada satu mesej, sehingga saya terlepas pandang sebuah kereta di sebelah kiri saya. Saya bersyukur pemandu tersebut melihat saya dan sempat berhenti dengan serta-merta. Tetapi saya berasa malu. Kesemua tuduhan yang pernah saya lemparkan mula kembali dan menghantui saya. Saya pernah menghakimi orang lain, kali ini giliran saya pula.

United States

Our Story Isn't About Us.

It all started in 1938 with a small radio program called Detroit Bible Class. With his gravelly voice, Dr. M. R. DeHaan quickly captured the attention of listeners in the Detroit area, and eventually the nation. Since then, our audience has grown to millions of people around the world who use our Bible-based resources.

Over the…

Perkara-Perkara Doa

Terus Membaca

Terima kasih kerana memberi sokongan kepada kami melalui doa. Kami bergantung kepada rahmat Tuhan untuk membantu orang ramai mendekati Tuhan dan menyerap firman-Nya melalui bahan-bahan alkitabiah kami.

Setiap Orang Berharga

Klik untuk maklumat lanjut

Betapa menakjubkan untuk melihat Tuhan menjangkau orang di seluruh Asia Pasifik. Sementara kami berusaha untuk menjadikan kebijaksanaan firman Tuhan yang boleh mengubah hidup boleh difahami dan diperoleh oleh semua orang, kami sentiasa kagum akan cara Tuhan yang menggunakan bahan kami untuk memimpin orang datang kepada Dia, bahkan selalu melalui cara yang tidak dijangkakan.

Ketika anda membaca halaman-halaman seterusnya, semoga anda…